FAQ

Hieronder vind je veelgestelde vragen over autodelen met een besloten autodeelgroep. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan met ons contact op zodat we je alsnog van een antwoord kunnen voorzien.

Auto-eigenaar

– Is mijn no-claim beschermd als een ander van mijn auto gebruik maakt?
Ja, in het geval van schade veroorzaakt door een gebruiker zijn jouw no-claim korting en schadevrije jaren beschermd. Het is wel van belang dat de gebruiker bij Deelauto ingeschreven staat en aan jouw auto is gekoppeld.

– Is mijn auto verzekerd voor schade en diefstal?
Je kunt zelf kiezen of je jouw auto all-risk verzekerd tegen schade en diefstal. Doe je dit wel, dan is jouw auto tegen schade en diefstal verzekerd als jij of de auto-gebruiker in de auto rijdt.

Neem je alleen een WA-verzekering, dan is jouw auto niet verzekerd tegen schade en diefstal. Dus de auto is ook alleen WA-verzekerd als de auto-gebruiker er in rijdt.

– Heb ik een eigen risico bij schade?
Het eigen risico is een vast bedrag dat je betaalt bij schade. Je bepaalt zelf of je eigen risico hebt, je kunt bij Centraal Beheer aangeven of je een eigen risico wilt van 0,-, 150,- of 300,- euro. Kies je voor een eigen risico? Dan betaal je een lagere premie. Als de auto-gebruiker tijdens een rit in jouw auto schade veroorzaakt, wordt het eigen risico bij jou in rekening gebracht. Je kunt eventueel met de auto-gebruiker afspreken dat hij of zij in dat geval het eigen risico betaalt.

– Welk bedrag wordt er uitgekeerd bij schade?
Als jouw auto all-risk verzekerd is krijg je een vergoeding uitgekeerd. De vergoeding hangt af van wanneer je de auto kocht. Is jouw auto gestolen of total loss? En gebeurt dat binnen 3 jaar nadat aanschaf? Centraal Beheer betaalt dan de aanschafwaarde. Dit is het bedrag dat je voor jouw auto hebt betaald. Na 3 jaar betaalt Centraal Beheer altijd de dagwaarde. De dagwaarde is het bedrag dat jouw auto waard was net voor de schade.

– Hoe voeg ik een gebruiker toe als vriend van mijn auto?
Jij, de auto-eigenaar, kunt gebruikers als vriend toevoegen aan jouw auto. Dan ontvangen de gebruikers automatisch een mail met inloggegevens en het verzoek om hun persoonsgegevens in te vullen. Je voegt een gebruiker toe door in te loggen en naar jouw auto te gaan. Klik bovenaan op ‘Wijzig auto’ en voeg in het tabblad ‘Vrienden van mijn auto’ gebruikers toe door hun e-mailadres in te vullen en op Toevoegen te klikken.

– Ik heb al een collectiviteitskorting bij Centraal Beheer, kan ik die behouden?
Omdat de deelautoclausule bij Centraal Beheer via de collectiviteitsregeling wordt ingesteld, kun je de collectiviteitskorting helaas niet behouden.

 

Auto-gebruiker

-Moet ik ook ingeschreven staan bij Deelauto?
Ja, jij als auto-gebruiker dient ook bij de Vereniging voor Gedeeld Auto ingeschreven staan. Daarvoor betaal je 20 euro per jaar. Centraal Beheer vraagt bij een aanrijding, schade of diefstal bij ons na of je bij ons ingeschreven staat en aan de auto gekoppeld bent. Alleen dan ben je verzekerd. Vraag de eigenaar van de auto dus om jou als vriend toe te voegen aan de gedeelde auto. Je ontvangt dan een mail van ons met je inloggegevens.

– Bouw ik no-claim op als ik ingeschreven sta als gebruiker van een auto?
Nee, je bouwt geen no-claim op als auto-gebruiker. Als je al wel no-claim hebt opgebouwd omdat je een auto op jouw naam had staan, vervalt die opgebouwde no-claim automatisch na één jaar als je in dat jaar geen autoverzekering op jouw naam hebt staan.

– Moet ik bij schade het eigen risico betalen?
Zoals je hierboven kunt lezen bepaalt de auto-eigenaar zelf hoe hoog het eigen risico is. Hij kan het eigen risico instellen op 0,-, 150,- of 300,- euro. Als je tijdens het gebruik van de auto schade veroorzaakt, hoef jij het ingestelde eigen risico niet te betalen. Het eigen risico wordt bij de auto-eigenaar in rekening gebracht.

– Kun je als huishouden ingeschreven staan bij de Vereniging?
Als je als huishouden van een auto gebruik wilt maken, hoeven niet alle gezinsleden lid te worden van de Vereniging. Als één gezinslid zich inschrijft via de auto-eigenaar, zijn de andere gezinsleden, die op hetzelfde adres wonen, automatisch ook lid van de Vereniging. Je hoeft daar maar éénmaal per jaar 20,- euro te betalen.

– Moet ik een Nederlands woonadres hebben?
Ja, het is helaas niet mogelijk om lid te worden op een buitenlands woonadres.