Ga naar de inhoud

Dennis de Jager, autodeler in Wageningen, heeft 2 jaar in de kascontrolecommissie gezeten, en vertelt je er meer over: 

Na 2 jaar is het tijd om het stokje weer over te dragen. Immers, ik begin de penningmeester te aardig te vinden šŸ˜‰ en een kascontrole moet wel onafhankelijk de penningmeester kunnen controleren! Immers, je brengt als kascontrole commissie advies uit over het gevoerde financiĆ«le beleid.

Zonder gekheid, de VGA bestaat uit hardwerkende bestuursleden die zich inzetten voor het runnen van onze autodeelclub. Het is belangrijk dat de jaarrekening onafhankelijk wordt gecontroleerd. Dit kan door een accountant (duur) maar we mogen het als leden ook zelf middels een kascontrolecommissie. Deze bestaat uit tenminste twee leden. Daarbij doen we het haasje over principe, maximaal 2 jaar, waarbij 1 lid het ook het jaar ervoor heeft gedaan.

Belangrijkste taak is het (steekproefsgewijs) controleren van de jaarrekening met bijbehorende uitgaven en inkomsten van onze vereniging. Daarmee help je de penningmeester enorm, immers die wil ook bevestiging dat zijn werk klopt. Daarnaast het vormt ook een formeel slot op de deur tegen ongewenste financiƫle handelingen.

Is het leuk? Ja! Het kost circa 2 maal 2 uur (kan digitaal via videoconferentie) plus aanwezigheid op de jaarvergadering (maar daar ga je toch al heen).

Het geeft een leuke inkijk in het financiƫle reilen en zeilen van de vereniging en het controleren van de rekeningen leidt vaak tot leuke gesprekken en ideeƫn.

Wat moet je ervoor kunnen? Je hoeft geen financiĆ«le opleiding te hebben gehad, gewoon met gezond verstand kijken naar wat er betaald is en wat er binnenkomt. Wel een belangrijke eigenschap is dat je durftĀ  door te vragen naar het waarom en of daar bijvoorbeeld een besluit van het bestuur aan ten grondslag ligt. Immers, de penningmeester handelt in opdracht van ons, de verenigingsleden, en wij als leden hebben het bestuur gemachtigd om namens ons handelingen te verrichten en daarbij uitgaven te doen.

Ik heb het in ieder geval de afgelopen 2 jaar met veel plezier gedaan en er leuke contacten aan overgehouden.