Ga naar de inhoud

Op deze pagina komt algemene informatie over het opzetten van een Deelgroep.

Welke overeenkomst heb ik nodig?

Als je een auto gaat delen kan dat een bestaande auto zijn, die de eigenaar dan met iemand anders gaat delen. Maar het is uiteraard ook mogelijk om samen een auto te kopen, nieuw of 2e-hands, en die dan te gaan delen.

In beide gevallen is het belangrijk om afspraken op papier te zetten. Je vindt hieronder voorbeelden voor beide situaties.

1) De leenoverenkomst

Leenovereenkomst als PDF

Leenovereenkomst als Word-bestand

De leenovereenkomst wordt gebruikt als een bestaande auto gedeeld wordt. De eigenaar stelt dan een leenovereenkomst op waarin wordt vastgelegd wat de afspraken zijn rondom het gebruik, de vergoeding en het afhandelen van schades.

Je kunt deze naar eigen wens aanpassen, secties weglaten die niet van toepassing zijn en uiteraard ook toevoegen. Het voorbeeld is voor 2 delers, maar je kunt dit uiteraard uitbreiden naar meer!

2) De maatschapovereenkomst

Maatschapovereenkomst als PDF

Maatschapovereenkomst als Word-bestand

De maatschapovereenkomst wordt gebruikt als je samen met anderen een auto gaat kopen om te delen. Ook in deze situatie wordt één van jullie eigenaar van de auto (en bij het RDW als dusdanig bekend), maar wordt de eigendomsverdeling op papier vastgelegd.

Veel van de afspraken uit de eerdere leenovereenkomst maak je voor een maatschap ook. Ons voorbeeld is voor 4 delers die samen een auto kopen, maar dat kun je uiteraard ook uitbreiden of juist verkleinen. Verder worden er afspraken gemaakt hoe en wanneer de auto verkocht mag worden, wat er dan met de opbrengst gebeurt en wat je doet als één van de kopers niet meer wil delen.

Deze maatschap is een zogenaamde stille maatschap zonder onderneming (zie de site van de KvK). Deze hoef je dan niet bij de KvK in te schrijven.

Wat te doen bij geschillen?

De overeenkomsten maken voor alle deelnemers de afspraken duidelijk. Dus bij een geschil kun je hier dus op terugvallen. Maak je geen afspraken? Dan wordt het vaak moeilijk om je gelijk te halen. Wij adviseren dus altijd om goede afspraken te maken en deze op papier vast te leggen.